// 08.11.2004 - 13.11.2004 / Sala ALTAMIRA

Mirades sobre Àfrica

Medicusmundi


La història oblidada dels habitants de Tubmanburg, aïllats a causa de la guerra civil a Libèria, i retalls de la vida quotidiana a Malawi i Senegal componen l'exposició de medicusmundi ‘Mirades sobre Àfrica' , formada per 38 imatges dels fotògrafs Clemente Bernad i Koro Cantabrana, que podrà visitar-se en el Museu de la Universitat d'Alacant (MUA) del 8 al 13 de novembre , gràcies a la col·laboració del MUA i de l'Escola d'Infermeria de la UA .

Koro Cantabrana presenta una col·lecció de “Retrats” realitzats a Malawi i Senegal a persones, sobretot dones, que mostren una gran dignitat a pesar de la situació difícil i dolorosa en la que viuen. A Malawi, cinc de cada dotze persones en zones rurals, són portadores del virus. Hi ha centenars de milers de xiquets òrfens per este motiu. No obstant, el seu caràcter i vitalitat apareix reflectit en els seus rostres, a pesar de la pèrdua de pares, familiars i amics. Senegal, conegut per les seues belles platges i la seua gent acollidora, no escapa tampoc a la realitat del virus de la Sida, l'alta mortalitat infantil, la desocupació i l'analfabetisme, sobretot en les dones.

Per la seua banda, Clemente Bernad presenta el reportatge “ Els oblidats de Tubmanburg ”, una ciutat de Libèria , on per efecte de la guerra civil 35.000 persones van romandre aïllades sense aliments, ni subministraments, fins que va arribar l'ajuda humanitària . Les milícies que van dessagnar Libèria van exercir un control absolut sobre la població civil, utilitzant la fam com a arma de guerra. Les organitzacions humanitàries van experimentar en carn pròpia tot tipus de manipulacions i inclús la confiscació d'aliments i medicinas per part de les milícies armades.

Dos gèneres tan distints com el reportatge i els retrats dialoguen bé en l'exposició. Hi ha en ambdós mirades atentes sobre sers humans sufrientes un acostament respectuós que aconseguix fer-los aparéixer en tota la seua dignitat. Quan els mirem, eixos ulls ens tornen la mirada. I quan ens miren, des de la seua veritat ens fan sentir que home i dones estem fets de la mateixa pasta. I que no hi ha més que una sola raça, la raça humana.

www.medicusmundi.es

Tornar