// 04.02.2022 - 22.05.2022 / Sala CUB

mulier, mulieris 2022

Carlos Balsalobre, Virginia Calvo, Ana Casanova, Bárbara Fernández Abad, Susana Guerrero, Mario-Paul Martínez, Vicente J. Pérez, Rocío Kunst, Gloria Lapeña, Mari la Sosa, María Mas, Eva Mauricio, Ana Maya León, Juan F. Navarro, Úrsula Ochoa, Alicia Palacios-Ferri, María Reig, Sara Vicente


La convocatòria d'arts visuals mulier, mulieris naix amb la voluntat de propiciar la reflexió artística sobre les dones i el seu context històric, artístic i social. La vocació és plural i està oberta a artistes de qualsevol sexe, edat i nacionalitat que centren les seues investigacions plàstiques en la cerca de nous imaginaris femenins que contribuïsquen a rescatar el llegat de les dones, aprofundisquen en qüestions identitàries o visibilitzen problemàtiques com la discriminació, la violència de gènere o les exigències en àmbits com la bellesa, les cures o el treball.

El grup d'artistes que integren aquesta exposició –14 dones i 4 homes– procedeix de geografies diverses i aborden la creació des de diferents posicionaments tècnics i conceptuals. A través de les seues pintures, fotografies, cartells, collages, vídeos o peces escultòriques prenem consciència sobre realitats complexes i diverses. Un recorregut per les 16 propostes seleccionades en aquesta 14a edició de la convocatòria ens enfronta a les preocupacions, reptes i anhels als quals aspira tota societat lliure, justa i igualitària.

Diverses són les creacions que rescaten l'herència femenina i evidencien la invisibilitat a la qual s'ha sotmès les dones en contextos com la creació artística, la guerra, el treball domèstic o la presència en la vida pública. Altres peces aprofundeixen en les múltiples formes de violència que es poden exercir cap a les dones, des de la verbal a l'econòmica, la física o la sexual. El tema de la maternitat és abordat des de diferents òptiques que passen pel desig i la impossibilitat de ser mare, la decisió personal de no ser-ho o el polèmic assumpte de la gestació subrogada. Altres qüestions com el consentiment, les imposicions estètiques o religioses, els estereotips sexistes o la identificació de la dona amb la naturalesa completen una mostra singular que ens permet enfrontar-nos a noves maneres de mirar i comprendre la realitat que ens envolta.

Artistes: Carlos Balsalobre, Virginia Calvo, Ana Casanova, Bárbara Fernández Abad, Susana Guerrero, Mario-Paul Martínez, Vicente J. Pérez, Rocío Kunst, Gloria Lapeña, Mari la Sosa, María Mas, Eva Mauricio, Ana Maya León, Juan F. Navarro, Úrsula Ochoa, Alicia Palacios-Ferri, María Reig i Sara Vicente.

Tornar