// 14.05.2002 - 28.05.2002 / Sala ALTAMIRA

10 artistes per al 700 aniversari de la Universitat de Lleida


Del 25 de gener al 17 de febrer del 2001, la Sala Sempere del Museu de la Universitat d'Alacant (MUA) va acollir l'exposició A Primera Vista. Col·lecció d'Art de les Corts d'Aragó. La mostra va estar composta per 34 pintures de 32 pintors aragonesos de naixement i adopció, triades entre els fons pictòrics que la institució té ubicats en el Palau de l'Aljafería de Saragossa. L'exposició va permetre conéixer en síntesi les manifestacions més rellevants de l'esdevindre recent de l'art aragonés. Els períodes de la pintura --abstractes, expressionistes, grup Azuda-40 i neovanguardies (anys 80)-, representen cada una de les seccions en què es va organitzar l'exposició.
A Primera Vista va tindre dos objectius essencials. En primer lloc va donar a conéixer la col·lecció de les Corts d'Aragó, amb el propòsit de difondre i propiciar el coneixement del patrimoni col·lectiu i, en segon lloc, va identificar el més representatiu de la pintura aragonesa de la segona mitat del segle vint.

El naixement de la col·lecció de les Corts d'Aragó va començar al març de 1985 amb la presentació de catorze obres adquirides al llarg dels mesos anteriors. Les Corts van adquirir a Santiago Lagunas el quadre titulat Barcos, obra emblemàtica de l'any 1949 a causa del nou rumb que anava a prendre la pintura abstracta en l'Espanya de la immediata postguerra. Pocs mesos més tard, la Diputació General va adquirir a Lagunas el llenç Reyes Magos, datat també de l'any 1949. Va haver-hi en aquells primers passos autonòmics una manifesta voluntat per recuperar per al seu patrimoni artístic les obres més genuïnes i representatives de la pintura aragonesa del segle vint, com era la pintura abstracta del Grup Pòrtic, formulada entre 1949 i 1953. Així mateix, les Corts van decidir en la primera legislatura apostar per la pintura jovençà de finals dels setanta.

En l'actualitat, la col·lecció continua oberta per a incloure l'obra d'altres artistes aragonesos mereixedors de formar part d'ella. Respecte al terme art aragonés, açò no significa que existisca un determinat estil d'art inherent a esta comunitat. Més prompte ha d'entendre's com una manera senzilla per a referir-se a la producció realitzada pels artistes residents i els natius emigrats que freqüenten o van freqüentar les sales d'exposicions locals, però que tenen les mateixes inquietuds que qualsevol altre artista del panorama internacional.

Tornar