// 16.12.2010 - 12.02.2011 / Sala SEMPERE

Siguem realistes, Nova figuració contemporània

Edgar Mendoza, Violeta Esparza, Lorena Amorós, Juan Palomares, José Sánchez, Torregar, Luís Molinero, Jorge González, Javi Moreno, Mario Romero, Verónica Perales, Gerard Mas y Samuel Salcedo


Des del principi dels temps l’ésser humà ha sentit una necessitat innata de crear formes per mitjà de l’art. En l’antiguitat clàssica i més tard en el Renaixement, es va aconseguir un alt grau de mimesi que va culminar amb el rigorós academicisme que va predominar durant el segle XIX, i va portar la representació de la realitat fins a límits insuperables. En aquesta evolució apareix l’art figuratiu interessat per la representació objectiva de la realitat a través d’imatges més o menys recognoscibles, en directa oposició a l’art abstracte. En l’actualitat veiem que l’art s’ha alliberat de qualsevol tipus d’utilitat i ofereix a l’artista la capacitat d’emprar la figuració per a expressar-se lliurement.

En aquest clima de reflexió entorn de la representació, el MUA presenta “Siguem realistes. Nova figuració contemporània”, una exposició de joves artistes que pretén mostrar els camins pels quals transita la nova figuració contemporània. Aquest elenc d’artistes defensa una pràctica pictòrica figurativa que els defineix i ens ofereix noves visions del món. S’ha pretès oferir una gran varietat de temàtiques i d’usos per a comprendre les diferents línies d’investigació de l’art figuratiu dins de l’art contemporani. El realisme màgic queda representat per les pintures hiperrealistes d’Edgar Mendoza. Les obres de Violeta Esparza i Lorena Amorós ens parlen dels símbols i l’estetització de la quotidianitat. Les aquarel•les de Juan Palomares ens acosten a un surrealisme romàntic. José Sánchez i Torregar treballen la profunditat del retrat. Les pintures de Luis Molinero i Jorge González es converteixen en crus retrats psicològics. Les obres de Javi Moreno analitzen el comportament social dels adolescents en Internet. Els dibuixos de Verónica Perales ens mostren l’ús ecoactivista de l’art. Les escultures de Gerard Mas i Samuel Salcedo utilitzen l’estratègia del sarcasme i la ironia per a parlar de la configuració de la identitat. I finalment, els exploradors antropomorfs de Mario Romero que, igual que aquests artistes, exploren la realitat per a mostrar-la amb la seua aparença i complexitat pròpia.

El MUA ha posat tot el seu esforç a presentar una exposició que mostre la diversitat de poètiques i aproximacions plàstiques entorn de l’art figuratiu per a constatar la força i presència que manté aquest tipus de pràctica dins de l’art contemporani més actual.

Tornar